2010. április 2.

Áprilisi Hírlevél

Áprilisi hírlevelünkben videóbeszélgetés ajánlót olvashatsz, és egy videó-interjút nézhetsz meg Don Beck-kel, beszámolunk az Integrál Szalon eseményeiről, ajánlunk egy tavaszi zöld programot és ötletet adunk a környezettudatos táplálkozáshoz.

Tartalom

- Videóbeszélgetés ajánló a Spiráldinamika alkotójával Obamáról, Irakról, a flow-ról és a meditációról!

- Ez történt itthon! - Beszámoló a februári Integrál Szalonról

- Tavaszi zöld programajánló: Láttál már élőben ökofarmot?

- Áprilisi előadások az Integrál Akadémián: transzperszonális szintek, módosult tudatállapot terápiák, és lelki típustanok

- Májusi előadások az Integrál Akadémián: az evolúció elmélete, a tudat szintjei, a négy kvadráns modell

Videóbeszélgetés ajánló Don Beck-kel, a Spiráldinamika megalkotójával

Eleanor Roosevelt egyszer azt mondta: ?szerény elmék emberekről beszélgetnek, átlagos elmék eseményekről beszélgetnek, és nagy elmék ideákról beszélgetnek.? Integrál elmék, hozzátehetjük, mindháromról beszélgetnek.

Az Integrál Profiles sorozatban a házigazda Jeff Salzman a ma élő legjelentősebb gondolkodóival, tanítóival és vezetőivel ül le beszélgetni azokról a különféle módokról, ahogy katalizálják az Integrál koncepciót az életükben, a szívükben és a munkájukban. Ezek a férfiak és nők együttesen definiálják az evolúció csúcsát a mai világban, s a gondolataik és cselekedeteik aktívan befolyásolják a holnap lehetőségeinek formáját és határait.

A következőkben Jeff Salzman Don Beck-kel, a Spiráldinamika megalkotójával folytatott beszélgetését, és az arról készített négy videóinterjú rövid leírását olvashatod, melyből az első ingyenesen megnézhető. Amennyiben érdekesnek találod, a további három megnézéséhez lépj be az Integrál Life oldalra!

Spiráldinamika és a palesztin-izraeli konfliktus

Itt Don bensőséges betekintést enged az életébe és karrierjébe. Beszél a munkája jelenlegi fázisáról: utazik a világban és a spiráldinamikát alkalmazza a Föld különböző geopolitikai ?forró pontjain?. Beszél a társadalom egészséges modelljeit illető elképzeléseiről, a tudatosság egyes fokozatai, illetve a fokozatokon belüli tartalom közötti lényegbevágó különbségről, valamint a fejlődés korábbi, sokszor primitívnek vagy elavultnak bélyegzett, fokozatai megőrzésének fontosságáról. Ezután elmélyültebben foglalkozik a palesztin-izraeli konfliktus konkrét részleteivel, leírja mindkét oldal igényeit és problémáit, a saját közvetlen együttműködését a két országgal, és a figyelemreméltó fogékonyságot, amivel a munkája során találkozott. Egy olyan időben, amikor a közel-keleti feszültség reménytelenül robbanékonynak tűnik, bíztató látni, hogy az Integrál magok ilyen termékeny talajba ültetődnek, lehetővé téve számunkra a megkönnyebbülést, miközben várjuk, hogy az evolúció miként bontakozik ki a továbbiakban a világ eme vészterhes régiójában.

"[Clare W.] Graves szokott figyelmeztetni, és azt mondta ?csak annyit tehetsz, hogy segítesz egy országnak azzá válni, amivé a következő lépésben válnia kell. Az a hit, hogy megvalósíthatod ezt az utópisztikus elképzelést, és egyetlen bűvészmozdulattal földi paradicsomot hozol létre, nincs a pakliban. A pakliban az van, ami számukra a következő lépés ? ha ebben segíted őket, akkor a természet neked fog dolgozni. De ha megpróbálsz rájuk erőltetni, mint ahogy Irakban próbáltuk ? tudod, egy túl bonyolult rendszert ?, akkor az a visszájára fog elsülni.? Don Beck

A teljes, angol nyelvű videóinterjúhoz klikk ide.

Obama, Y generáció, és a Következő Forradalom

Mindössze hat héttel az elnöki beiktatása után, Don megosztja velünk a reményeit és aggályait Barack Obamával, a szabad világ új vezetőjével kapcsolatban. Beszél egy igazi ?pártok feletti? elmozdulás szükségességéről az amerikai politikában, a puszta két párt közötti kompromisszum helyett. Azután beszél a fiatalabb generációk ígéretességéről, megemlítve több fontos különbséget az Y generáció és minden más eddig ismert generáció között. Don úgy hiszi, hogy mindez az emberi történelem egy drámai fordulatában fog csúcspontra jutni, mivel arra készülünk, hogy az emberek kritikus tömege az ?első emelet? tudatosságának szétszórt és részleges értékrendjéről (ami Abraham Maslow ?hiányszükségletei?-nek felel meg) átváltson a teljesség és bőség igazán integrált értékeit képviselő ?második emelet? tudatosságára (Maslow ?létszükségletei?).

"Ahogy többen mondtuk már egy idő óta, egy nagyszabású átalakulás zajlik. Clare Graves cikke a The Futurist-ban 1974-ben 'Az emberi természet egy nagy jelentőségű ugrásra készül' címmel ? hát, itt van!" - Don Beck

Meditáció, Életfeltételek és Flow állapotok

Miért változnak meg az emberek? A rövid válasz: fogalmunk sincs! Vannak megérzéseink arra vonatkozóan, hogy milyen tényezők, nyomások és gyakorlatok segítik elő a személyi fejlődést, de a változás valódi mechanizmusát még mindig misztikus homály fedi. Itt Don és Jeff a személyi fejlődés néhány olyan eleméről beszél, amit szem előtt kellene tartanunk: az első a meditáció, az egyetlen olyan gyakorlat, amely tapasztalatilag igazoltan felgyorsítja a fejlődésünket mind a vertikális, mind a horizontális tudatfejlődési fokozaton keresztül. A másodikat ?életfeltételek?-nek nevezzük, ami a létezés általános problémáira utal, amelyekkel az emberek szembesülnek ? problémák, amelyek, hogy Einsteint idézzük: ?nem oldhatóak meg a tudatosságnak azon a szintjén, ahol keletkeztek?. Végül Don a felkészülés elengedhetetlen fontosságáról beszél, az atlétikában szerzett tapasztalataiból kiindulva. Bemutatja, hogyan tudunk gondosan felkészülni a csúcsteljesítményre és az erőfeszítés nélküli flow (áramlás) állapotára, és ezekkel az állapotokkal való megismerkedésünk hogyan vihet minket közelebb a transzcendencia és az átalakulás együttes atmoszférájához.

"Graves azt mondaná: 'Don, nem tudod megváltoztatni az embereket!' Csak annyit tehetsz, hogy a saját motivációs áramlásukkal hozod összefüggésbe, amit csinálsz. Idővel megtörténnek bizonyos dolgok, amik valóban változást idéznek elő. De ha azt hiszed, hogy te irányítasz ezen a ponton, akkor elég naiv vagy." - Don Beck

Külpolitika, evolúciós gondolkodás és a következő öt év

Itt Don megosztja velünk a nézeteit a geopolitikai ügyek jelenlegi helyzetéről, különös figyelmet szentelve Földünk néhány kiemelten bajos régiójának, beleértve Afganisztánt, Irakot, Kubát és Darfurt. Elmagyarázza, mit tekint a világ különböző tájain található országok ?szégyenteljes kudarcának? a kultúrák topográfiájában való olvasás tekintetében ? más szóval, nagy mértékben hiányoztak azok a térképek, amelyek segítségével megfelelően felmérhetjük és ápolhatjuk a civilizáció belső szükségleteit és dinamikáját, és ezen fejlődési apróság hiánya volt a fő oka a XX. és XXI. század konfliktusainak és vérontásainak. Továbbá megosztja velünk a munkájára vonatkozó elképzeléseit a következő öt év távlatában, ami csak még jobban megmutatja, hogy Don 72 éves figyelemre méltó élet után sem szándékozik lassítani a közeljövőben?

"Az elmém folytonosan kutat az egyenletek logaritmusai, mintázatai és kódjai után? A repülésirányításból vett hasonlattal élve, ahol a légiforgalmi irányítók különböző magasságokban, különböző irányokba, különböző sebességgel repülő, és különböző eszközöket használó gépeket irányítanak, azzal a felismeréssel, hogy mindegyik egy külön röppályán halad. Tehát, az az intelligencia, amiről globálisan beszélünk, ilyen jellegű intelligencia ? nem egy épületbe, nem egy izmusba bezárva, hanem egy szétosztott intelligencia, amely megfelelő vezetéssel felhasználható arra, hogy megértsük, mi folyik itt?? - Don Beck

Az angol nyelvű cikkhez klikk ide.

Fordította: Fecsó Zoltán

Lektorálta: Gánti Bence, integrál pszichológus
                   Az Integrál Akadémia szakmai igazgatója

Ez történt itthon! ?Beszámoló a februári Integrál Szalonról

Készítette: Kabai Józsi szervező, Integrál Pszichológia szak, III. évfolyam

Mivel az állandó helyünk tulajdonosa egy hónapos amerikai útra ment, ideiglenes helyszínt kerestünk a februári Szalonnak. A Sziddhárta Kistermét foglaltuk el, amely teljesen megtelt, kb. 25-en voltunk.

A Szalon jómagam előadásával kezdődött az integrálszemléletű gyereknevelésről. A kvadránsok, fejlődésvonalak, és szintek ismeretében teljes képet kapunk arról, hol tart gyermekünk a fejlődésben.

Lóránt Gergely tibeti úti beszámolója következett, amelyből megtudtuk, hogy Gergő egy pillanat alatt döntötte el, hogy Tibetbe megy és két nap alatt meg is szervezte az utat. Szórakoztató előadásmódja és a bemutatott szép képek igazi fénypontjai voltak az estének.

A napot végül Drasny József zárta, aki a Ji King nyomán kifejlesztett Ji gömb elméletét adta elő, amely során döbbenetes összefüggésekre mutatott rá.

A következő Szalon időpontja 2010. április 20., amelyet a szokott helyünkön, a Shanteehouse-ban tartunk (Budapest XI. ker., Takács Menyhért u. 18.)

Két előadó lesz a vendégünk és egy filmvetítéssel zárjuk az estet. Hallhatunk az integrál szemléletű könyvkiadásról Danka Miklóstól, az Ursus Libris Könyvkiadó tulajdonosától. Varga Tímea pedig az Új Szövetség misztikájáról tart előadást, bemutatva a párhuzamokat a keresztény és keleti jógikus meditatív hagyományok misztikája között. Az előadások mellett levetítünk egy Thich Nhat Hahn-ról szóló filmet, akit a Dalai Láma mellett az egyik nagy hatású meditációs tanítónak tartanak az USA-ban.

Várlak Benneteket!

Tavaszi zöld programajánló

Fenntarthatósági nyílt napok Somogyvámoson

Somogyvámoson, a Krisna-völgyben fenntarthatósági nyílt napokat tartanak 2010. április 3-22. között.

A szervezők célja, hogy a résztvevőknek olyan tapasztalatokat adjanak át, amelyek alkalmazhatók saját mindennapjaikban is.

Program: A Krisna-völgyben tett körséta keretében, érintve az ökofalu gazdaságának fenntarthatósági szempontból legfontosabb állomásait, a biokertészetet, a tehenészetet, a komposzttelepet, a nádgyökér-zónás szennyvíztisztítót, a természet közeli élőhely mozaikokat, és a közösségi központot lehet megtekinteni.

Választható időpontok: 2010. április 3. (szombat), április 17. (szombat), április 22. (Föld Napja, csütörtök), 10-17 óráig.

Helyszín: Somogyvámos, Krisna-völgy

További információ: http://okovolgy.hu/fenntarthatosagi-nyilt-napok-2010-ben/#more-2192

Jelentkezés: info@okovolgy.hu.

Idénynövények

Ha minden évszakban az idénynövényeket választjuk, jót teszünk az egészségünknek és a környezetünknek is.

Ezeket a növényeket nem kell távoli országokból ideutaztatni, így elkerülhető a szállítás miatt okozott környezetszennyezés; és nem kell éretlenül leszedni őket, hogy aztán a hosszú út alatt mesterséges szerekkel és mesterséges fénnyel érjenek be. A természetes körülmények között növekedett zöldségekben és gyümölcsökben több a tápanyag és a vitamin, vásárlásukkal pedig a helyi termelőket támogatjuk.
(Részlet a tudatos vásárlók könyvéből. Kiadja az Ursus Libris Könyvkiadó)

Kis emlékeztető, hogy melyek is az idénynövények áprilisban:
burgonya, dió, fejes káposzta, fejes saláta, karalábé, karós bab, mandula, retek, sárgarépa, sóska, spárga, spenót, szamóca, újhagyma, zöldhagyma, zöldborsó.

Most tesztelheted magad, hogy mennyire vagy tudatos vásárló:
http://www.tudatosvasarlo.hu/teszt/3

Készítette: Bakó Albu Ili
                  Integrál Pszichológia szak
                  III. évfolyam

Áprilisi előadások az Integrál Akadémián

Április 10., szombat, 9-18 óráig
(IP 2. évfolyam)
Az emberi spirituális élmények rendszerezett kifejtése a transzperszonális szintek szerint - 1.rész
A transzperszonális szintek áttekintése
Előadó: Kun Szilvia
A pszichikus (okkult) élmények és képességek megismerése, 7-es szint
Előadó: Paulinyi Tamás
Keleti harcművészet, Tai Chi és Chi Kung
Előadó: Schwanberger József
Homeopátiás gyógyászat
Előadó: Horti Ilona
A pránanadi
Előadó: Simon László

Április 17., szombat 9-18 óráig
(IP 1. évfolyam)
A humanisztikus, a transzperszonális és az integrál pszichológia elméletei és terápiás gyakorlatai
Előadó: Gánti Bence

Április 18., vasárnap 9-17 óráig
(IP 1. évfolyam)
Egyéb pszichoterápiás módszerek: módosult tudatállapot terápiák, hipnózis, ericsoni, NLP, Leuner (KIP)
Előadók: Gánti Bence és Benczik András

Április 24.., szombat 9-18 óráig
(IP 3. évfolyam)
A tudat típusai 1. Meghatározás, a nemek kérdése, továbbá a tudományos és spirituális típustanok
Mi a típus? - meghatározás. A típustanok felosztása: induktív (tudományos), deduktív (holisztikus), és integratív típustanok
A nemek, mint típusok kérdése
A pszichológiai típustanok ismertetése - Jung, Big Five, egydimenziósok, stb.
Előadó: Halas Csilla
Mintavétel a holisztikus típustanokból: asztrológia és ji ching.
Előadó: Tar Ildikó

Májusi előzetes: előadások az Integrál Akadémián

Május 1., szombat (IP 2.)
Az emberi spirituális élmények rendszerezett kifejtése a transzperszonális szintek szerint - 2. rész

Május 8., szombat (IP3.)
Az enneagram, mint integratív típustan megismerése

Május 9., vasárnap (IP 1.)
Egyéb pszichoterápiás módszerek: pszichodráma, gestalt, pár-és családterápia, családállítás

Május 22., szombat (IP1.)
Az integrál pszichológia ismeretei 2. - evolúció, holonok, négy kvadráns

Május 23., vasárnap (IP1.)
Az integrál pszichológia ismeretei 3. - a tudatfejlődés egyetemes szintjei
Az integrál pszichológia ismeretei 4. - a tudatfejlődés szintjeiből fakadó lélektani és spirituális törvények