2010. augusztus 11.

Nyári Hírlevél

Bemutatjuk az Integrál Életmódgyakorlatokat, beszámolunk a Szalonról és a berlini konferenciáról, adunk néhány öko tippet nyárra és szeretettel meghívunk a szeptemberi Nyílt Napunkra.

TARTALOM

- Integrál Pszichológia szak ingyenes Nyílt Nap 2010. szeptember 17-én! ? Tapasztald meg személyesen az iskola hangulatát!

- Az Akadémia már az iwiw-en, a facebook-on, és a twitter-en is! ? Ne maradj ki, kövesd az eseményeket!

- Nemzetközi integrál konferencia Berlinben! ? beszámoló képekkel

- Integrál Életmód Gyakorlatok ? Éld az életet!

- Fókuszban a párkapcsolat! - beszámoló a júniusi Integrál Szalonról

- Nyári öko tippek: hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen és hogyan locsoljunk?

- Szeptemberi előzetes: előadások az Integrál Akadémián


SZEPTEMBERTŐL INDUL AZ ÚJ ÉVFOLYAM AZ INTEGRÁL PSZICHOLÓGIA SZAKON! INGYENES NYÍLT NAP 2010. SZEPTEMBER 17-ÉN!

Érdekel a pszichológia, a spiritualitás, gyakorlat és az önismeret?
Létezik egy olyan képzés, ahol mindezt egyben megtalálod! Gyere és ismerd meg az integrál pszichológia szak képzési programját és vezető tanárait!

 

A 3 éves Integrál Pszichológia képzés szerkezete

Elmélet: Az integrál szemlélet keretrendszerében tökéletesen elhelyezhetők a keleti és nyugati tanítások, a nagy világvallások belső tanai és a pszichológia tudomány. Ismerj meg részleteiben egy új, befogadó, holisztikus rendszert, ahol minden más rendszernek helye van!

Önismeret és sajátélmény: próbáld ki magad több önismereti módszerben, ismerd meg magad mélyebben, alaposabban!

Terápiás gyakorlat: tanulj meg segítő szerepben együtt lenni másokkal, ismerj meg professzionális technikákat és igazi műhelytitkokat!

Elvonulás: tanulj meditálni, ismerd meg magad különböző tudatállapotokban!

Közösség: tanulj emberközpontú közösségben, ahol a tudás, a nyíltság, a megosztás és a melegszívűség válik értékké az együtt töltött idő során!

Értékeink

     
 

A nyílt nap programja

16.00-16.30: Regisztráció, beszélgetés és ismerkedés az Akadémia hallgatóival,
16.30-18.10 Gánti Bence előadása
                    - Bemutatkozás
                    - Az integrál szemlélet és a képzés ismertetése
                    - Kérdések
                    - Közös élmény-ízelítő workshop gyakorlatok
18.10-18.30 Szünet
18.30-20.30 Sajátélményű önismereti terápiás munka bemutató


Tapasztald meg személyesen az iskola hangulatát!
Kérdezhetsz a hallgatóktól, hogy milyennek tapasztalják a képzést!
Részt vehetsz egy igazi csoportmunkán, és behozhatod a saját élet-témádat is!

Időpont: 2010. szeptember 17., péntek 16-20.30 óráig
Helyszín: Corvinus Egyetem, Budapest XI. ker. Ménesi út 5. 304/A. terem


JELENTKEZZ MOST A 2010/2011-ES TANÉVRE!

További információ:
Tanulmányi kérdésekben: Oros Andi, info@integralakademia.hu, 06-20-541-4198
Nyílt nappal kapcsolatban: Kun Szilvi, kun.szilvia@integralakademia.hu, 06-70-365-6965


AZ AKADÉMIA MÁR AZ IWIW-EN, A FACEBOOK-ON, ÉS A TWITTER-EN! ? NE MARADJ KI, KÖVESD AZ ESEMÉNYEKET!

Az Integrál Akadémia legfrissebb eseményeiről már a ?világ legnagyobb játszóterén", a facebook-on is tájékozódhatsz.

A linkre kattintva csatlakozz az oldalunkhoz:
http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Budapest/Integral-
Akademia/100040213680?ref=sgmű


A népszerű magyar közösségi oldalon, az iwiw-en is létrehoztuk profilunkat. Jelölj minket ismerősnek, vedd fel a kapcsolatot integrálos emberekkel vagy az Akadémia hallgatóival!
http://iwiw.hu/pages/user/login.jsp

 

A Twitter című közösségi oldalon INTA_HU néven követheted az iskola linkmegosztásait.
Várunk szeretettel!
Az Integrál Akadémia csapata


NEMZETKÖZI INTEGRÁL KONFERENCIA BERLINBEN! ? BESZÁMOLÓ KÉPEKKEL

Ahogyan arról korábbi Hírlevelünkben beszámoltunk, 2010. június 18-20. között Berlinben Integrál Konferenciát rendezett a németországi Integrál Szalonokat összefogó szervezet, az Integrales Forum (IF).
Az IF vezetője, Dennis Wittrock személyes meghívására az idei konferencián az Integrál Akadémia is képviseltette magát, Ijjas Flóra (az Akadémia meghívott előadója), Kemény Péter (a harmadik évfolyam tanulója) és Oros Andi (az Akadémia tanulmányi felelőse) személyében.

 

További képekhez kattints a képre!

Nagy kíváncsisággal és lelkesedéssel mentünk, bízva abban, hogy módunk lesz
megismerkedni a németországi integrálos csapattal, valamint a neves amerikai előadókkal.
A 2 és fél nap, amit Berlinben töltöttünk sűrű volt, tartalmas és nagyon megérintő.
Nemcsak a szervezők és az előadók fogadtak minket szeretettel és érdeklődően, a szünetekben újra és újra megállítottak minket a Németország más-más pontjáról érkező résztvevők, hogy érdeklődjenek az iskoláról, és kifejezzék örömüket, hogy velük vagyunk, hallhatnak rólunk, megismerhetnek minket.

A konferencia programjában helyet kaptak izgalmas, megérintő, vagy olykor heves vitát kiváltó előadások, a személyes megtapasztalást lehetővé tevő workshopok, elgondolkodtató kerekasztal-beszélgetések.

Az amerikai ?sztárvendégek? Diane Musho Hamilton zen tanító és Marc Gafni rabbi és tanító voltak, akik Wilber közvetlen munkatársai és barátai. Diane és Marc az integrál spiritualitás témakörében turnéznak a nagyvilágban. Közös előadásuk különböző karakterükből adódóan különösen szórakoztató volt. Diane a szerzetesi keménységet és empatikus lágyságot képviseli, míg Marc a humort, a mesélve tanítást. Témáik: Big Mind; Unique Self; Szex, spiritualitás, és árnyék; Árnyék munka 3,2,1; Isten 3 arca. További témák megtalálhatóak a neveik alatt található linkeken.

Ízelítőt kaptunk néhány integrál alkalmazásból (integrál coaching - Rolf Lutterbeck, integrál pszichoterápia ? Wulf-Mirko Weinreich, integrál addiktológia  Jon Dupuy), s hogy mindezeket a magyarországi érdeklődők számára is elérhetővé tegyük, többeket meghívtuk az Integrál Akadémiára.

A második nap estéjén élő telefonos interjú volt Ken Wilberrel, majd megtapasztalhattuk, milyen egy integrál táncos parti berlini módra. (Zene: Klartraum

A programot Thomas Hübl vezette meditáció zárta, mely után nehéz volt felállni és elbúcsúzni, mert nem csak beszéddel tanít, de fantasztikus angyali hangon énekel is. Közös élményünk volt, hogy a meditációból fel kellett néznünk, hogy a hallott hangok valóban tőle származnak-e. Ha szívesen meghallgatnád, hogyan énekel Thomas, itt megteheted. Hasonlókat találsz még: Tom Canyon és Jeszenszky István.

 

A szervezőkkel folytatott beszélgetésekben közös vágyként fogalmazódott meg az együttműködés egy európai integrál fórum érdekében, ezért tervezünk egy közös európai integrál konferenciát, melynek egyik lehetséges helyszíne Budapest.

Összességében a német integrál mozgalom néhány évvel előttünk jár szervezetileg és taglétszámban. Az első pionírok 20 éve ismerik és fordítják Wilbert és tíz éve kezdődött náluk a fellendülés. A nagyvárosokban jellemzően integrál szalonok működnek, amelyek vegyes képet mutatnak: van, ahol előadásokat tartanak, van, ahol közösségi fórum működik a hasonló gondolkodásúaknak, van ahol önismeretre használják és persze mindezek különböző kombinációi.
Jelenleg a frankfurti Integrál Akadémia, Thomas Hübl belső tudományok akadémiája, illetve a Michael Habecker és Matthias Ruff vezette integrál spiritualitás képzés képviseli Németországban az oktatásban az integrál szemléletet. A német integrál világ vegyes képet mutat az alkalmazott tudományterületek terén, politika, üzlet, fiatalok, ökológia, orvoslás, oktatás, stb. Ugyanakkor a magyar Integrál Akadémia integrál pszichológia képzéséhez hasonló nem található náluk.
Az Integrál Akadémián azon dolgozunk, hogy hamarosan Magyarországon rendezhessünk integrál konferenciát és támogassuk a változatos tudományterületen munkálkodó integrál közösségek kialakulását.

A német integrálos központi oldal: http://if.integralesforum.org/

Készítette: Oros Andi és Kemény Péter

AZ INTEGRÁL ÉLETMÓD GYAKORLATOK BEMUTATÁSA ? ÉLD AZ ÉLETET!

Az Integrál Életmód Gyakorlat az integrál modell gyakorlati alkalmazása, amely segít a saját belső világod valamennyi dimenziójának és megközelítésmódjának hiteles gyakorlásában. Az Integrál Életmód Gyakorlat 4 alapmodulra épül ? test, elme, szellem és árnyék ? és 5 kiegészítő modulra ? erkölcs, szex, munka, transzformációs érzelmek, emberi kapcsolatok ? és még számos szabadon választható modulra. A transzformációs gyakorlatok százaira alapozva az Integrál életmódgyakorlat lehetővé teszi számodra, hogy bármit megtegyél, amire készen állsz; és egy összehasonlító keretrendszerben lehetőséget biztosít, hogy mindemellett érzékeld is.

Az Integrál Életmód Gyakorlatok célja, hogy felismerd különleges, egyedi képességeid teljes spektrumát. (Forrás: Ken Wilber: Integrál szemlélet 161.o.)

Ezen túlmenően az Integrál Életmód Gyakorlat moduláris és egyénre szabható. Nemcsak az időbeosztásodhoz igazítható, hanem te választhatod ki a számodra legmegfelelőbb gyakorlatokat a hatékony és rugalmas program-összeállítás érdekében. Az ún. cross-training gyakorlatok alapmoduljaiban felgyorsíthatod valamennyi általad kiválasztott területet, s mindettől várhatóan egy lökést kap az egészséges fejlődésed, és olyan képességekre teszel
szert, melyektől az életed átalakul. A program alkalmazhatósága és egyénre szabhatósága korlátlan. Röviden összefoglalva: az Integrál Életmód Gyakorlat a legegyszerűbb gyakorlat, amit megtehetsz ébredésed érdekében.

A javaslatunk az, hogy válassz ki az alábbi táblázat minden moduljából legalább egy gyakorlatot, és végezd azokat párhuzamosan. Ha akarod, még  hozzáadhatsz kiegészítő modulokat, és már indulhat is a gyakorlás! (Forrás: Ken Wilber: Integrál szemlélet 167.0.)

 

 (Forrás: Ken Wilber: Integrál szemlélet 170-171. o Kiadó: Ursus Libris)


Ha további információkat szeretnél megtudni az Integrál Életmód Gyakorlatról, akkor látogass el az alábbi honlapra: http://www.kenwilber.com/personal/ILP/MyILP.html

Készítette: Steigler Andrea

Lektorálta: Gánti Bence, integrál pszichológus
                  Az Integrál Akadémia szakmai igazgatója


BESZÁMOLÓ A JÚNIUSI INTEGRÁL SZALONRÓL ? FÓKUSZBAN A PÁRKAPCSOLAT!

A júniusi szalonban elhangzott előadások az emberi kapcsolatok, azon belül is a
párkapcsolatok köré szerveződtek, s a meghívott három előadó saját szakterülete szempontjából mutatta be a témát.

        

Karmazsin Éva, tréner az enneagram kb. 2500 éves múltú rendszerének felvázolásával ismertette, hogy hogyan járulhat hozzá e ősi rendszer a másokhoz való hatékonyabb, sikeresebb kapcsolódásunkhoz.

Bobák Szilvi David Deida, ma élő párkapcsolati terapeuta által kidolgozott háromszintű párkapcsolati modellen keresztül az én-állapotok alakulását, fejlődését mutatta be a párkapcsolatokban. Ennek során a külső megjelenés jellemzőinek ismertetését kiegészítette saját megfigyeléseivel, valamint a fejlődési modellre alapozva az egyes szinteket és azok alszakaszait az értékrend és világnézet, az ego, valamint az emberi kapcsolatok fejlődése
szempontjából is röviden bemutatta. Az egyes alszakaszok kapcsán ismertette a Jack Dusay által kifejlesztett egogram segítségével, hogy az adott kapcsolati szinteken lévő személyeknél mely én-állapot használata a leggyakoribb és a legfontosabb.

Végül Bőr Róbert a KapcsolatDinamikaiÖkonómia és az emberi játszmák matematikai formulákban is megfogalmazható összefüggéseiről beszélt. Ennek során bepillantást nyerhettünk abba, hogy interakcióinkban milyen tényezők, szempontok figyelembevételével, mérlegelésével, súlyozásával döntünk egy kapcsolat elkezdése, fenntartása, változtatása, illetőleg megszüntetése mellett.

AZ INTEGRÁL SZALON ISMÉT KINYIT SZEPTEMBERTŐL!

Múlt évben megnyitottuk Integrál Szalonunkat, hogy további fórumot teremtsünk az Integrál Pszichológia iránt érdeklődőknek a témában való elmélyüléshez, újabb ismeretek szerzéséhez és az egymáshoz való kapcsolódáshoz. A nagy sikerre való tekintettel 2010. szeptembertől, havi rendszerességgel ismét megnyílik a Szalon.

Integrál Szalon nyitás: 2010. szeptember 21., kedd 18 óra
Helyszín: Shanteehouse, (Budapest XI., Takács Menyhért u. 18.)

A további Integrál Szalonok időpontjáról, témáiról a havonta rendszeresen megjelenő INTA hírlevél, illetőleg a szalon blogja: http://integralszalon.blog.hu/ ad felvilágosítást.


Várunk Benneteket!

Máté Gyöngyvér és Bobák Szilvi


NYÁRI ÖKO TIPPEK

Védekezés a szúnyogok ellen

A nyár egyik kellemetlen oldala a szúnyogokkal és kullancsokkal való hadakozás. Mielőtt kemény vegyszerekkel mérgeznénk magunkat és környezetünket, nézzük, milyen szelídebb módszereket használhatunk a rovarok távoltartására.

Részletesen olvashatsz erről: http://www.tudatosvasarlo.hu/cikk/kornyezetbarat-vedekezes-szunyogok-es-kullancsok-ellen

Zöld jelzések

A ?zöld termékjelzések? elsődleges (eredeti) indíttatása, hogy az elfogult reklámok helyett, egyértelmű és ?semleges? tájékoztatást adjon a fogyasztóknak az adott termék környezethez való viszonyáról.

Tény, hogy a hagyományosnál valóban ?környezetkimélő(bb)? termékek elterjedése és reklámozása gyorsíthatja a környezettudatos fogyasztói réteg kialakulását, miközben a gyártó cégek piaci előnyre tehetnek szert konkurenseikkel szemben. A zöld termékekre és reklámra tehát igény is van, szükség is van. Amivel lehet élni és lehet visszaélni.

Bővebben olvashatsz a jelzésekről: http://greenfo.hu/adatbazisok/kozerdeku_item.php?item=21

Kerti locsolás

Ne locsoljuk túl a gyepet és a kertet; a nagy, kézi slagok helyett használjunk időzített kerti locsolót, amelyek biztosítják, hogy megfelelő mennyiségű vizet kapjanak a növényeink. A csepegtető öntözés lehet a másik megoldás; ez minimalizálja az elhasznált vizet és maximalizálja a felszívott víz mértékét.

Másik megoldás, hogy őshonos növényeket termesztünk. Olyan növényeket és füveket válasszunk a kertbe, melyek hozzászoktak a lakhelyünk klímájához. Ezek a növények ellenállóak a helyi károkozókkal és időjárás változásokkal szemben, ezért kevesebb vizet és trágyázást igényelnek. Egyébként is: kinek hiányzik a plusz munka?

Az autómosás zöld módja

Autómosás közben tegyünk szórófejet a slag végére, hogy megakadályozza a felesleges vízfogyasztást. Ha a használatok között elzárjuk a slagot, akár 467 liter vizet spórolhatunk meg!


Összeállította:
Bakó Albu Ili


SZEPTEMBERI ELŐZETES: ELŐADÁSOK AZ INTEGRÁL AKADÉMIÁN

Szeptember 11., szombat 9-18 óráig
(IP 3. évfolyam)
A tudat integrált szerkezettana. A tudat, az elme és a szubjektíven átélt valóság felépítése és működése a nyugati és keleti tanok szintézise alapján.
A tudati valóság szerkezete és felépítése.
Az elme összetevői, és jellemzőik.
A személyiség, karakter, karakterpályák, és karakterfixációk.
Az altudat és a hajlandóságok világa: a tudati történések és az elme mozgásának belső
dinamikája - a szamszkárák működése
Előadó: Kun Szilvi és Bőr Róbert

Szeptember 11 ., szombat 9-18 óráig
(IP 2. évfolyam)
Perinatális pszichológiai tanulmányok I. A 0. szint lélektana - a méhen belüli fejlődés és a születés lélektana.
Perinatális II. Stanislav Grof: a tudattalan perinatális szintjének átélése
transzterápiákban: a 4 perinatális fázis megismerése.
Előadók: Andrek Andrea és Kun Szilvi

Szeptember 18 ., szombat 9-18 óráig
(IP 1. évfolyam)
Bevezetés az integrál pszichológiába. Az alapok letétele.
Előadó: Gánti Bence